Uitgelicht: De allerbeste speakers tot 1000 euro

Op zoek naar nieuwe luidsprekers van hoogwaardige kwaliteit? Of is uw huidige geluidsinstallatie nodig toe aan upgrade? Het aanschaffen van nieuwe speakers is volgens onze specialisten altijd een weloverwogen keuze, die moet aansluiten op uw leefomgeving en persoonlijke wensen. Bij kwalitatief goede stereo componenten horen luidsprekers uit dezelfde prijs-kwaliteitsklasse. Zowel online als in de winkel stellen we kritische vragen om te bepalen welke speakers het beste bij uw voorkeur en budget passen. In wat voor soort ruimte komen de speakers te staan? Hoe groot is de luisterruimte? Worden de luidsprekers ingezet voor muziek, home cinema of allebei? Zoekt u een volledig nieuw geluidssysteem of is er sprake van een bestaande geluidsinstallatie? Dit soort informatie is nodig om een passend advies te geven, waarbij het budget vaak een grote rol speelt. Daarom hebben onze specialisten een lijst met de beste speakers tot 1000 euro samengesteld.

Bowers & Wilkins 600 series
Wellicht een van de meest geliefde merken binnen de wereld van audio en hifi: Bowers & Wilkins. Het in 1966 door John Bowers opgerichte merk bracht met de P1 hun allereerste commerciële luidspreker op de markt. Door de decennia heen groeide B&W uit tot merk van topklasse dankzij veelvuldig experimenteren met nieuwe materialen en innovatieve technologieën. De rest is geschiedenis. Een van de meest populaire Bowers & Wilkins luidsprekers behoren tot de 600-series. Deze lijn wordt gekenmerkt door de losgekoppelde dubbele dome tweeter, zeer hoge geluidskwaliteit en scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.
bowers & wilkins 600 series

B&W 685 S2 / B&W 686 S2 boekenplank speakers
Deze prijswinnende luidsprekers presteren uitermate goed in combinatie met een CD-speler en versterker van hoge kwaliteit. De veelzijdige 685 S2 en 686 S2 boekenplank speakers kunnen zowel op het oppervlak of speaker standaard geplaatst worden. Beide luidsprekers zijn voorzien van een 2-weg design met basreflexsysteem, Nautilus™ buisbelasting, 100 Watt vermogen en een losgekoppelde dubbele dome tweeter van 25 millimeter. De compacte 686 S2 speaker kost 500 euro per set en is uitgerust met een bass/mid Kevlar conus van 130 millimeter in diameter. Ideaal voor kleine tot middelgrote luisterruimtes. De Bowers & Wilkins 685S2 is een stuk krachtiger dankzij een grotere Kevlar conus van 165 millimeter en kost 650 euro per set. Als alternatief adviseren we de B&W CM1 S2 set van 719 euro of het 707 S2 instapmodel uit de nieuwe 700-series met een setprijs van 998 euro.

B&W 683 S2 / B&W 684 S2 vloerstaande luidsprekers
De 600-series bevat ook twee zuilspeakers die verschillen in kracht en samenstelling. Het 2-weg design van de 684 S2 vloerstaande luidspreker is uitgerust met een losgekoppelde aluminium dome tweeter, Nautilus™ buisbelasting, het Flowport basreflexsysteem en twee geweven Kevlar conussen van 130 millimeter die de lage- en middentonen produceren. De compacte 684 S2 beschikt over een maximum vermogen van 150 Watt, terwijl de grotere 683 S2 een maximum heeft van 200 Watt. Dit krachtige 3-weg systeem is voorzien van twee aluminium bass drivers van 165 millimeter en de aluminium dubbele dome tweeter. Weergave van middentonen wordt verzorgd door een 150 millimeter grote FST™ driver die uitstekende prestaties levert op hoge snelheden. Een alternatieve vloerstaande luidspreker is de Bowers & Wilkins CM8 S2.


DALI Spektor 2
Het meest betaalbare instapmodel uit onze samengestelde lijst is de DALI Spektor 2 boekenplank speaker set van slechts 258 euro. Begin oktober 2017 werd dit model door WhatHifi? bekroond tot best betaalbare boekenplank speaker in zijn prijsklasse. Het 2-weg systeem is uitgerust met een 25 millimeter dome tweeter en 130 millimeter grote mid/bass driver. De wijze waarop de Spektor 2 het dynamiek van muziek hanteert is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Stevige drums, subtiele snares en overweldigende vocalen komen tot leven dankzij een vloeiende en expressieve geluidsweergave. De compacte speaker heeft een afmeting van 292 bij 170 bij 238 millimeter en is verkrijgbaar in twee afwerkingen: Black Ash en Light Walnut.

DALI Zensor
Naast de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van de Spektor-lijn heeft DALI nog een serie luidsprekers die onder de grens van duizend euro zitten. De vier strak afgewerkte DALI Zensor speakers leveren uitstekende audio prestaties en zijn geschikt voor zowel stereo als multikanaals opstelling. De Zensor 3 boekenplank speaker heeft een maximum vermogen van 125 Watt en is uitgerust met een krachtige 178 millimeter grote mid/bass driver. In combinatie met de speciaal ontwikkelde Zensor tweeter van 25 millimeter klinkt de Zensor 3 veel grootser dan zijn formaat én prijs (418 euro) doen vermoeden. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een vloerstaand model, dan raden onze experts de compacte Zensor 5 aan. Deze prachtige zuil speaker heeft een maximum vermogen van 200 Watt en beschikt over twee 134 millimeter houtvezel woofers, plus de gebruikelijke soft dome tweeter. Het resultaat is een autoritaire en kamervullende basweergave die duidelijk aanwezig is, maar nooit overheerst. De DALI Zensor 5 heeft een setprijs van 678 euro.

Focal Chorus
Uiteraard ontbreken de kwalitatief hoogstaande speakers van het Franse merk Focal niet ontbreken in onze lijst. Met de succesvolle Chorus 700-series maakt Focal hun kenmerkende hi-fidelity geluidskwaliteit toegankelijk en betaalbaar. Muziekliefhebbers over heel de wereld zijn lyrisch over het uitgebalanceerde geluid van Chorus luidsprekers. De serie bestaat uit diverse luidsprekers, waaronder de 706 boekenplank speakers, SR700 surround speakers, CC700 center speaker en twee vloerstaande modellen; de Chorus 716 en Chorus 726. Deze serie leent zich perfect voor een 5.0 home cinema surround opstelling.
Chorus 726

Chorus 726
De aantrekkelijk geprijsde Chorus 726 kost tussen de 649 en 699 euro, afhankelijk van het type afwerking. De vloerstaande luidspreker is voorzien van een 3-weg design dat een exceptionele weergave van lage- en middentonen levert. De Chorus 726 is uitgerust met twee forse 165 millimeter woofers en TNV2 tweeter voor een zeer precieze weergave van hoge tonen. Verder beschikt de vloerstaander over een polyglass midrange driver met een uitstekende verhouding tussen stijfheid en flexibiliteit. De conus is vervaardigd uit cellulose pulp met daarbovenop een laag gesmolten glazen microbolletjes. Dankzij de innovatieve Polyglass technologie ontstaat er een uitstekende lineariteit in de frequentierespons curve, waardoor de midrange ongelofelijk gedefinieerd klinkt. Voor kleinere ruimtes adviseren wij de 2-weg Chorus 716 luidsprekers.

Chorus 706
De 706 speakers zijn eveneens voorzien van de TNV2 tweeter en 165 millimeter grote Polyglass driver. De boekenplank speaker heeft een maximum vermogen van 120 Watt en de frequentierespons ligt tussen de 55Hz – 28kHz. De Focal 706 is voorzien van een nauwkeurige afwerking met non-lineaire zijkanten en een basreflexpoort aan de voorzijde. Dit voorkomt vervorming van het geluid, wat resulteert in een verrassend gedetailleerde en rijke midrange. De Focal Chorus 706 speakers kosten 658 euro per set. Indien u een stapje hoger wilt in kwaliteit, dan raden onze specialisten de Focal Aria 906 aan.

KEF Q-series
Op zoek naar kwalitatief goede luidsprekers met een uniek uiterlijk? Dan zijn speakers uit de KEF Q-serie een serieuze kandidaat. Onlangs bekroonde het onafhankelijke online magazine WhatHifi? de KEF Q350 tot beste boekenplank speaker in zijn prijsklasse. En niet voor niets natuurlijk! De setprijs ligt op 558 euro. Het Q350 model beschikt over een 165 millimeter grote Uni-Q driver, 25 millimeter aluminium dome en het Computational Fluid Dynamics (CFD) poort design aan de achterzijde. De ongekende geluidskwaliteit van de KEF Q350’s komt bijzonder goed naar voren in kleinere ruimtes. Het natuurlijke en kamervullende geluid klinkt bijzonder helder. Daarnaast is de KEF Q350 ook behoorlijk krachtig met een maximum vermogen van 120 Watt, waarmee uw muziek wordt voorzien van strakke en stevige bassen.
KEF Q-series speakers

KEF Q550
In de KEF Q-series zijn welgeteld drie vloerstaande luidsprekers die variëren in ontwerp en vermogen, waaronder de Q550, Q750 en Q950. Hoewel de eerstgenoemde luidspreker de kleinste van de drie is, sluit deze qua budget en specificaties goed aan op de KEF Q350’s. Het 2.5-weg ontwerp van de KEF Q550 is uitgerust met een reeks drivers, waaronder de KEF signature Uni-Q driver met ingebouwde tweeter, een 130 millimeter aluminium bass driver en twee bijpassende Auxiliary Bass Radiators (ABR). Door toepassing van ABR ontstaat er een nieuwe conus structuur, waardoor de weergave van lage frequenties langer aanhoudt en de bassen schoner klinken bij hogere volumes. Bovendien zijn de verschillende drivers ondergebracht in afzonderlijke compartimenten, wat resulteert in minimale kleuring van het geluid. De KEF Q550 is per set verkrijgbaar in zwart of wit voor 499 euro.

KEF R-series
Indien u het virtuele budget van 1000 euro optimaal wil benutten kunt u kiezen voor speakers uit de high-end R-series. De compacte R100 boekenplank speakers kosten 898 euro per set en leveren een snel, schoon en flexibel geluid. Vooral de weergave van lage tonen is indrukwekkend te noemen voor stereo speakers van dit formaat. De R100 speaker is uitgerust met een speciale LF-driver en full-range Uni-Q driver. Het vloerstaande luidspreker model uit de R-series kost zit met 998 euro per set precies onder de grens. De R500 is de kleinste van de drie zuilen uit de KEF R-serie en is uitgerust met twee aluminium bass drivers van 134 millimeter in diameter. Verder beschikt de luidspreker over een Uni-Q driver met 125 millimeter aluminium conus met een gecentreerde 25 millimeter grote tweeter dome. Het maximum vermogen van de elegant ogende R500 ligt op 150 Watt met een frequentierespons tussen 46Hz – 28kHz. Luidsprekers uit de R-series zijn verkrijgbaar in vier verschillende afwerkingen: Rosewood, Walnut, Hoogglans Wit en Hoogglans Zwart.

Klipsch Reference Series
Luidsprekers van het Amerikaanse merk Klipsch klinken niet alleen fantastisch, maar zijn ook nog eens een lust voor het oog dankzij hun kenmerkende zwarte behuizing met koperkleurige conussen. De zeer complete Klipsch Reference Series bestaat ondermeer uit een tweetal boekenplank speakers en een drietal vloerstaande luidspreker modellen.
High-End speaker series Klipsch

Klipsch R-15PM
De compacte Klipsch R-15PM monitor speakers leveren een kamervullend geluid zonder al teveel ruimte in beslag te nemen. Deze efficiënte doch minimalistisch ogende speakers leveren een krachtige audioweergave voor zowel films als muziek. De speaker is voorzien van een basreflexpoort aan de achterzijde. In onze ogen is een set Klipsch R-15PM voor 499 euro absoluut een koopje wanneer we kijken naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Deze prachtige monitor speakers zijn uitgerust met een koper gesponnen woofer van 134 millimeter in diameter. Daarboven bevindt zich een 1-inch aluminium LTS tweeter die in de Klipsch gepatenteerde 90×90 Tractrix Horn is geplaatst. Hierdoor ontstaat er een indrukwekkende weergave van hoge tonen met een verbeterde respons en verlenging van audio. De Klipsch R-15PM monitors combineren hun kracht met dynamisch geluid.

Klipsch RP-140WM
Daarnaast is er ook een duurder en draadloos alternatief uit de Klipsch Reference Premiere HD Wireless Series: de RP-140WM. Deze boekenplank speakers kosten 999 euro per set, beschikken elk over 50 Watt vermogen en zijn volledig draadloos inzetbaar voor zowel muziek als thuisbioscoop. Ook hier is de combinatie van de verbeterde titanium LTS tweeter met Tractrix Horn-technologie toegepast. De koperen woofer driver heeft een diameter van 114 millimeter. Luidsprekers uit de Klipsch RP HD Wireless series zijn enkel te gebruiken met het RP-HUB1 HD Control Center. Dit apparaat creëert een toegewijd netwerk zodat de speakers niet via het draadloze thuisnetwerk opereren. Het grote voordeel hiervan is dat er een zeer stabiele connectie ontstaat en de geluidskwaliteit altijd optimaal is.

Monitor Audio Bronze Series
Het Britse Monitor Audio won in 2017 behoorlijk wat prijzen voor diverse luidsprekers. Uiteraard ontbreken deze kwalitatief uitstekende speakers niet in onze lijst. Zo werd de Bronze 2 boekenplank speakers onlangs door het kritische online magazine WhatHifi? bekroond tot beste luidspreker in zijn prijsklasse. Monitor Audio bracht de allereerste Bronze speaker uit in het jaar 2000. Ruim zeventien jaar later presteert de Bronze 2 speaker nog altijd beter dan zijn prijs doet vermoeden en zijn uiterlijke verschijning onveranderd gebleven. Als grote broer van de Bronze 1 is de Bronze 2 boekenplank speaker uitgerust met een 25 millimeter Ceramic Coated Aluminium Magnesium (C-CAM) tweeter, 160 millimeter grote mid/bass unit met daaronder een HiVe basreflexpoort. Hierdoor ontstaat er een prettige basweergave die niet overheersend klinkt. Het geluid klinkt vrij neutraal, zeer gedetailleerd en is vrij van vervormingen. Wellicht een van de meest complete boekenplank speakers.

Bronze 2 + Bronze 6
De speakers zijn verkrijgbaar in vier kleuren houtfineer: Walnoot, Rose, Zwart of Wit. Qua design en afwerking zijn de Monitor Audio Bronze luidsprekers prachtig om te zien. De Bronze 2 set is uitermate goed te combineren met de Bronze Center en de Bronze 5 of Bronze 6 vloerstaande luidsprekers. Laatstgenoemde luidspreker vormt het betaalbare vlaggenschip van 525 euro binnen de Bronze Series. Een torenhoog 2.5-weg model, uitgerust met twee 165 millimeter C-CAM woofers en een midrange unit van hetzelfde formaat. Bovenaan de voorzijde van deze 150 Watt zuil is plaats gemaakt voor een C-CAM tweeter. Onderaan bevindt zich de basreflexpoort die voor een verbeterde basweergave met een flinke impact zorgt. De Bronze 6 verzorgt het gehele geluidsspectrum van lage tot hoge tonen en levert een prachtige muziekweergave in combinatie met de Bronze 2 speakers.

Q Acoustics 3000-series
Last but not least. Het nog jonge Britse luidsprekermerk die ieders verwachting meermaals overtroffen heeft met high-end speaker oplossingen. We hebben het natuurlijk over Q Acoustics, wiens productportfolio uit diverse prijswinnende boekenplank speakers, soundbars, home cinema systemen en vloerstaande luidsprekers bestaat. Zo bekroonde het eveneens Britse hifi magazine WhatHifi? de 3020 boekenplank speakers tot Beste Stereo Speakers 2015 en ontving de set 3050 zuilspeakers de prijs voor Beste Vloerstaande Luidsprekers 2017 in hun prijsklasse. Beide sets leveren een prachtige geluidsweergave en klinken fantastisch in combinatie met de 3070S subwoofer en 3090C center speaker.
QAcoustics 3020 speakers
Q3050
De 3050 vloerstaande luidspreker vormt het vlaggenschip van de door liefhebbers geprezen 3000-series. Het slanke en elegante 2-weg design misstaat in geen enkel interieur. Deze prachtige zuilen leveren een dynamisch gelaagd geluid met een uitzonderlijk goede extensie van lage tonen. Er is vrijwel geen sprake van vervorming, waardoor het geluid kraakhelder en krachtig is. De Q3050’s komen het beste tot hun recht in grote luisterruimtes en zijn uitgerust met twee aramidevezel bass units van 165 millimeter in diameter. Tussen beide drivers in is een 25 millimeter grote tweeter geplaatst in een Concentric Ring Dome ontwerp.

Q3020
Ook de 3020 boekenplank speakers leveren een superieure geluidskwaliteit en klinken optimaal in kleine tot middelgrote ruimtes. Deze 2-weg speakers zijn eveneens voorzien van een Concentric Ring Dome tweeter, plus een 125 millimeter grote midrange driver. De conus is vervaardigd uit een combinatie van cellulose en aramidevezel. Deze combinatie van materialen heeft dezelfde eigenschappen als Kevlar en is zowel stijf als flexibel. Hierdoor ontstaat er een open en realistische weergave van midden en lage tonen. Deze indrukwekkende driedimensionale audioweergave wordt gecomplementeerd door de geavanceerde tweeter, die een brede dispersie van geluid produceert. Luidsprekers uit de 3000-serie van QAcoustics klinken geweldig in stereo. In combinatie tillen de 3020 en 3050 je film en/of muziekbeleving naar een compleet ander niveau.

Laat een reactie achter