Beste soundbar 2016 voor het bekijken van films

60dbd1b9dc6b48b3a4f3cb70aac77482_12075Een soundbar zien we steeds meer terug in de huiskamer als onderdeel van het home cinema systeem. Doordat de soundbar aan populariteit wint, zijn er steeds meer fabrikanten met een gevarieerd aanbod. In dit eerste deel van het driedelige blog ‘Beste soundbar 2016’, lichten we de beste soundbar toe van dit moment om films te bekijken.

Wat is een soundbar?
Een soundbar bestaat uit een slank vormgegeven speaker waarin een aantal speakers zijn geïntegreerd. De soundbar kan boven of onder een flatscreen tv worden geplaatst. Het doel van de soundbar is om de audiokwaliteit van de ingebouwde speakers te verbeteren, zonder dat het nodig is om een complete surround opstelling te moeten aanschaffen. Bijkomend voordeel van een soundbar is dat er vaak een draadloze subwoofer met de soundbar wordt meegeleverd. Omdat een soundbar meestal niet een diep laag levert, is een subwoofer dan ook noodzakelijk. Als u voldoende laag wilt hebben in het geluid, dan is het belangrijk om bij de aanschaf van een soundbar ook het geluid van de subwoofer te testen door het te beluisteren.

Welk type soundbar?
Het aanbod aan soundbars is dus ruim en dat maakt het geen eenvoudige opgave om voor de juiste soundbar te kiezen. Belangrijk is om in ieder geval te kijken naar de eisen die u stelt aan een soundbar. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid aansluitingen die u nodig heeft voor randapparatuur en hoe u de soundbar met de tv wilt koppelen. En ook het design is niet onbelangrijk. Daarnaast is het de vraag of u een volwaardige surround ervaring wilt creëren of alleen het geluid van de tv wilt verbeteren. Kijkt u bijvoorbeeld vooral veel tv-programma’s of bent u een echte filmliefhebber? En dan is er nog een tweedeling te maken in type soundbars: soundbars die het tv geluid verbeteren en soundbars die een home cinema opstelling proberen te vervangen. Het verschil is dat de soundbar een los component is, waarbij de luidsprekers en versterker zijn ingebouwd in een langwerpige kast. Doordat de luidsprekers zich in 1 omhulsel bevinden, komt het geluid uit dezelfde richting en klinkt het niet zo ruimtelijk. Dit is voldoende wanneer u specifiek het geluid van uw televisie wilt verbeteren, doordat u de soundbar aan de onder- of bovenzijde van de tv kunt plaatsen. Wilt u meer surround sound, dan is het beter om voor een soundbar te kiezen die een home cinema opstelling kan vervangen en ondersteuning biedt aan Dolby Atmos en DTS:X. De speakers die dan in de soundbar verwerkt zitten zorgen voor een surround effect middels weerkaatsingen in de ruimte. In combinatie met een subwoofer is de surround ervaring dan compleet. In dit blog bespreken we de beste soundbar van dit moment wanneer u graag en vaak films bekijkt.

Yamaha YSP-5600
De beste soundbar van dit moment om films mee te bekijken is de YSP 5600. Kort samengevat levert deze baanbrekende soundbar van Japanse makelij het perfecte surround geluid. De YSP-5600 is onder meer uitgerust met de nieuwste HDMI-normen. Dankzij de hoogwaardige 4K-overdracht blijft het beeld van hoge resolutie gehandhaafd, zonder kwaliteitsverlies van het geluid. Uniek aan de YSP-5600 is het aantal speakers dat Yamaha in de YSP-5600  heeft kunnen integreren. De YSP-5600 van Yamaha is de eerste soundbar ter wereld met maar liefst 44 interne luidsprekers. Deze luidsprekers maken gebruik van een geavanceerde technologie om geluidsbundels via uw muren en plafond te laten weerkaatsen. Dit creëert een realistisch geluidsveld, dat zich in kwaliteit kan met met een home theatre opstelling.  Zes kanaals luidsprekers aan beide zijden van de YSP-5600 zijn voorzien van een 3D surround geluidsweergave, gelijk aan 7.1.2 kanalen. Verder worden de nieuwste surround sound formaten, zoals Dolby Atmos en DTS:X ( DTS:X is mogelijk met een firmware-update), ondersteund. In totaal worden er 10 programma’s in 3 categorieën ondersteund voor CINEMA DSP 3D en met de Dialogue Lift functie kunt u elke dialoog perfect volgen, doordat het geluid vanuit het midden komt.  Handig zijn ook de vele aansluitingen: 4x een HDMI-ingang, 1x een HDMI-uitgang, 2x een digitale optische audio-ingang, 1x een digitale coaxiale audio-ingang, 1x een analoge audio-ingang en 1x een subwooferuitgang. Met MusicCast kunt u alle content streamen naar andere MusicCast producten en bedienen met de MusicCast controller. De YSP-5600 biedt ondersteuning voor internetradio en diverse andere muziek streaming diensten. Doordat de soundbar voorzien is van een Bluetooth uitgang kunt u de YSP-5600 koppelen met andere Bluetooth uitgeruste producten. De Clear Voice optie maakt dialogen nog beter te volgen.

Dolby Atmos
Normaal gesproken zijn er meerdere losse speakers voor nodig om Dolby Atmos te kunnen ondersteunen. De Yamaha YSP-5600 bereikt deze surround-technologie zonder bijbehorende speakers. De geluidsweergave van de YSP-5600 is namelijk zo goed doordat de soundbar over maar liefst 44 geintegreerde speakers beschikt. Twaalf van deze speakers zijn verantwoordelijk voor het Dolby Atmos effect dat ervoor zorgt dat het geluid ook van boven komt.

Streaming
Zoals verwacht mag worden van de luxe YSP-5600, is de soundbar voorzien van diverse netwerkfuncties voor audio streaming. Vanaf een smartphone, tablet of pc kun je middels Bluetooth en AirPlay voor iDevices draadloos muziek streamen via de Yamaha SRT-5600. De MusicCast-app biedt ondersteuning voor muziekdiensten als Spotify, Pandora, Juke, Napster, Rhapsody en Sirius XM. Bovendien is vTuner aanwezig voor de mogelijkheid om te genieten van het grote aanbod van internetradiozenders.

Elegante afwerking en MusicCast
De allure van de YSP-5600 zit hem in het fraai afgewerkte frontpaneel. De strakke grill geeft de soundbar een simplistische en elegante uitstraling. Ook aan het formaat is gesleuteld. Ten opzichte van zijn voorgang, de Yamaha YSP-5100, is de soundbar 10 centimeter korter gemaakt. De lengte is dan nog steeds niet gering met 110 centimeter en een diepte van 9,3 centimeter. De soundbar staat het mooist hangend onder een televisie. De Yamaha Yamaha YSP-5600 is één van de Yamaha-apparaten die MusicCast ondersteunt. Stream muziek via een surround receiver in de woonkamer, maar ook via een set actieve speakers op een slaapkamer. MusicCast beschikt over integratie met alle belangrijke streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en Tidal. Bediening gaat via de uitstekende en overzichtelijke MusicCast-app.

Laat een reactie achter