KEF R serie

De KEF R serie is de meest gangbare lijn uit de KEF speakerreeks. Met gangbaar bedoelen we een goede mix van prijs en productkwaliteit. Het zijn speakers met onderdelen uit de Reference lijn van KEF, maar voor een zeer acceptabele prijs: rond de € 900 euro per stuk kan je beschikken over de KEF R500, een prachtige zuilspeaker met Uni-Q drives. De Uni-Q drives vind je terug in de hele KEF R serie. Deze nieuwe driver technologie van KEF brengt geluiden nog directer en preciezer over. Door het gebruik van grotere spreekspoelen neemt het vermogen toe en treedt er minder snel vervorming op.

De KEF R serie bestaat uit vier verschillende zuilspeakers beginnend bij de R500 oplopend tot de R900. De boekenplank speaker uit de KEF R serie is de R300 en de R100 als extra compacte speaker. Daarnaast is het mogelijk om met de KEF R serie een volwaardige thuisbioscoop te bouwen met de KEF R200c of KEF R600c centerspeakers. Sinds kort heeft KEF ook een Dolby Atmos gecertificeerde surround speaker: de R50. Di-pool speakers voor extra surround effect zijn ook leverbaar onder de naam R800ds en om het geheel af te maken is de R400b subwoofer ideaal om nog meer effect en diepgang te creëren in je KEF thuisbioscoop.

KEF R500

De strak vormgegeven zuilspeaker R500 van KEF heeft een hoogte van 1015mm, is 180mm breed en 305mm diep. Deze slanke zuilspeaker van KEF beschikt over Uni-Q drivers. Voor de hoogfrequente tonen is een 25mm aluminium dome tweeter aanwezig. Het middenfrequent wordt geleverd door een 125mm (5 inch) aluminium woofer. De KEF R500 beschikt over twee bass speakers voor het weergeven van de lage tonen 2 x 130mm (5,25 inch). Ook deze woofers zijn gemaakt van aluminium. De R500 wordt geleverd met speakerfront.

De prijs van deze speakers zitten rond de € 900 euro per stuk. Deze speakers zijn onder andere te koop bij Hificorner.nl – KEF R500

KEF R700

De KEF R700 is een drieweg basreflex speaker en de middelste zuilspeaker uit de KEF R serie. De speaker wordt standaard geleverd met speakerfront, maar dan zijn de mooie woofers niet zichtbaar. De Uni-Q drivers bestaan uit een aluminium tweeter voor de hoogfrequente weergave met een diameter van 25mm (1 inch). Een aluminium midwoofer voor middentonen van 125mm (5 inch). Het grote verschil met de R500 is dat de bass woofers groter zijn, namelijk 2 x 165mm (6,5 inch). Deze bass woofers zijn vervaardigd uit aluminium. Door de grotere woofers en klankkast heeft de KEF R700 meer body, maar vraagt daarom ook om een zwaardere versterker.

KEF R900

Dit is de grootste speaker uit de KEF R serie. De speakerkast is 1130mm hoog, heeft een breedte van 240mm en is 365mm diep. Door de meevallende diepte komt de speaker niet veel verder in de leefruimte te staan als de andere KEF speakers. Ook deze KEF speaker beschikt over Uni-Q drivers, waarvan de tweeter gelijk is met zijn kleinere broers en de midwoofer ook 5 inch groot is. Het grote verschil zit in de bass weergave: door zijn grotere kast en 2 bass woofers van 8 inch (200mm) heeft de R900 serie enorm veel body en is een subwoofer niet noodzakelijk. Alle woofers zijn gemaakt van aluminium.

Boekenplank modellen van KEF

De KEF R serie beschikt over twee boekenplank modellen, de R300 en de R100. Beide compacte speakers. De R300 is een drieweg basreflex boekenplank speaker en de R100 is een tweeweg basreflex boekenplank speaker.

KEF R300

Deze middelgrote boekenplank speaker weegt 12 kilo per stuk. Daarom kan je ze niet gemakkelijk ophangen, maar daarvoor zijn ze ook niet bedoeld. De R300 beschikt over Uni-Q drivers bestaand uit een aluminium tweeter voor de weergave van hoge frequente tonen, midwoofer en een bass speaker van 6,5 inch. De KEF R300 is 385mm hoog, 210mm breed en 345mm diep.

KEF R100

De kleinste boekenplank speaker uit de KEF R is een tweeweg basreflex speaker. Weegt 6,6kg per stuk en is 280mm hoog, 180mm breed en 289mm diep. Deze speaker past over het algemeen prima in de meeste boekenkasten. Deze speaker is ook goed in te zetten als surround speaker.

Naast de zuilspeakers en boekenplank speakers zijn er ook centers leverbaar van KEF. De R600c is de grootste center speaker en vooral geschikt voor een thuisbioscoop. De R200c is een compactere center speaker en daarvoor ook meer geschikt in combinatie met R500 speakers.

Dolby Atmos speakers van KEF

KEF heeft in 2015 een speaker gelanceerd ter uitbreiding van de bestaande (en nog recente) R serie: de R50 – een officieel gecertificeerde Dolby Atmos speaker. Deze speaker is alleen geschikt in combinatie met een Dolby Atmos ondersteunende surround receiver. Alle grote merken zoals Denon, Onkyo, Marantz en Yamaha maken de receivers geschikt voor Dolby Atmos.

KEF R Serie home cinema

Een thuisbioscoop kan niet zonder subwoofer, daarom heeft KEF ook een zeer hoogwaardige subwoofer ontwikkeld in de stijl van de R serie. De KEF R400b uitgerust met twee 9 inch woofers. Deze woofers worden beide apart aangestuurd door twee 250 watt klasse D versterkers. In totaal beschikt de KEF R400b over 500 watt versterker vermogen.

De KEF R100 is zeer goed te gebruiken als surround speaker in combinatie met bijvoorbeeld de R400b. Je kunt ook kiezen voor de R800ds. Deze dipool speaker is uitermate geschikt voor speciale geluids effecten.

Afwerking KEF R serie

De KEF R serie is leverbaar in verschillende kleuren. Hoogglans wit (zie ook witte speakers) en hoogglans zwart zijn de basis kleuren. Daarnaast is de speaker ook leverbaar in de kleur rosewood en walnut. De subwoofer is alleen leverbaar in hoogglans zwart of hoogglans wit.

 

Wij adviseren KEF speakers alleen te kopen bij officiële KEF dealers, zoals Hificorner.nl