Sonos of Heos

Streaming is hot. Steeds meer mensen luisteren muziek via internetradio of streamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Napster en TuneIn. Verschillende fabrikanten spelen op die ontwikkeling in door speakers op de markt te brengen die primair zijn gericht op streaming audio. Twee grote spelers op de streamingmarkt zijn Sonos en HEOS by Denon. Beide audiomerken hebben een draadloos multi-room muzieksysteem ontwikkeld. Tevens hebben zowel Sonos als HEOS drie speakers gelanceerd die uitkomen in dezelfde prijsklasse.

Sonos verbaast

Soms lanceert een fabrikant zo’n goed product dat concurrerende bedrijven het concept voor een gedeelte kopiëren. Dat is het ook het geval bij Sonos. Het Amerikaanse merk verbaast in 2005 vriend en vijand met een totaal nieuw verschijnsel: een draadloos multi-room muzieksysteem dat volledig is gericht op streaming. Het unieke van dit systeem is dat Sonos een eigen draadloos netwerk creëert, waardoor een storingsvrije werking wordt gegarandeerd. De lancering blijkt de opmaat voor ongekend succes. De draadloze speakers van Sonos (Play:1, Play:3, Play:5 en de Playbar) zijn niet aan te slepen en anno 2015 is het Amerikaanse audiomerk de absolute grootheerser op het gebied van streaming.

Denon volgt

Denon volgt de ontwikkelingen met argusogen en reageert in 2014. Het van origine Japanse merk lanceert het concept HEOS by Denon. De werking van dit systeem doet erg denken aan dat van Sonos. HEOS creëert eveneens een multi-room streaming muzieksysteem aan de hand van drie losstaande draadloze speakersystemen. Ook de namen van de speakers lijken op die van Sonos (HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7).

Naar de rechtszaal

Een fikse machtsstrijd ontstaat. Denon probeert met HEOS klanten weg te lokken bij Sonos. Begrijpelijkerwijs is Sonos daar niet blij mee. Sterker nog: niet lang na de lancering van HEOS spant Sonos een rechtszaak aan tegen HEOS. Sonos is van mening dat HEOS ongegeneerd zijn Play-serie heeft gekopieerd en daarmee het patent schendt. Het speelveld verplaatst zich van de markt naar de rechtszaal. Ondertussen vliegen de speakers van beide multi-room systemen over de toonbank.

Verschil tussen Sonos en HEOS

Ondanks dat Sonos claimt dat Denon zijn concept gekopieerd heeft, zijn er wel degelijk verschillen aan te wijzen tussen beide multi-room muzieksystemen. Die verschillen leggen wij hieronder uit.

Gebruiksvriendelijk

Beide multi-room muzieksystemen blinken uit in gebruiksvriendelijkheid. De draadloze netwerken zijn binnen een mum van tijd geïnstalleerd, waarna er muziek geluisterd kan worden. Een groot verschil is dat Sonos een eigen netwerk creëert en dat HEOS werkt over het bestaande Wifi-netwerk in huis. De streamende consument kiest voor gemak en snelheid en Sonos en HEOS doen er alles aan om de consument in zijn behoefte te bevredigen. De Sonos- en HEOS-speakers zijn aan te sturen middels een app op een smartphone of tablet. Start de app, selecteer welke speaker aangestuurd moet worden en streamen maar. Zo simpel is het. Beide apps zijn uitgerust met een breed keur aan online streamingdiensten. Waar HEOS is voorzien van Spotify Connect (die verbinding maakt met de app van Spotify), is Spotify bij de Sonos app als het ware ingebouwd. Over het algemeen zijn wij van mening dat de Sonos app iets gebruiksvriendelijker is dan die van HEOS. Ook is de Sonos app nog ietwat uitgebreider dan die van HEOS.

Geluidskwaliteit

Zowel de speakers van HEOS als Sonos hebben een versterker, Digital Audio Converter en Linux server ingebouwd. Ondanks dat het lastig is om uit te leggen in specificaties, zijn wij van mening dat HEOS beter klinkt dan Sonos. Doordat het gerenommeerde Denon jarenlange ervaring heeft met het maken van hoogwaardige Hifi-apparatuur, zijn de HEOS draadloze speakers zeer hoogwaardig opgebouwd. Het volume van HEOS kan verder opengedraaid worden dan de Sonos-speakers, zonder dat het ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Verder hebben de HEOS-speakers een bredere en vollere soundstage. Een ander aan te wijzen verschil is dat HEOS-apparaten ook fysiek verbonden kunnen worden en niet zoals Sonos alleen via het netwerk. Via een USB-aansluiting en 3,5 mm jack kunnen ook apparaten aangesloten worden die niet op het netwerk zijn aangesloten. Op die manier kan het audiosignaal in zeer hoge kwaliteit naar de speakers verstuurd worden.

Uitbreiden

Met de Sonos-speakers is het mogelijk om een home cinema-ervaring te creëren. De Playbar (699 euro), die naast een streamingcomponent ook een verbetering is van het televisiegeluid, is uit te breiden met de 699 euro kostende Sonos Sub (subwoofer). Hierdoor ontstaat er al een surround ervaring. Deze ervaring kan nog mooier gemaakt worden met de toevoeging van Play:1 speakers (met 199 euro de goedkoopste speaker uit het assortiment) en eventueel een Play:3.

Hoewel Denon binnen niet onafzienbare tijd een HEOS soundbar en subwoofer lanceert voor een gezamenlijke prijs rond de 800 euro, is het op dit moment nog niet mogelijk om een home cinema-ervaring te creëren met de HEOS speakers. Momenteel is de HEOS 3 de goedkoopste draadloze speaker voor ongeveer 299 euro, al komt Denon binnenkort met de HEOS 1 voor ongeveer 249 euro.

Heos 1 Go pack Portable

De HEOS 1 verdient overigens nog wel wat extra uitleg. Deze speaker is draagbaar vanwege de aanwezigheid van een Go Pack (oplaadbare accu met Bluetooth ontvanger) en is daardoor geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. Met deze compacte speaker bewandelt HEOS straks het pad van portable speakers, waarmee HEOS zich onderscheidt van Sonos.

Sonos en Heos zijn op diverse plaatsen te koop. Wij adviseren deze merken uitsluitend te kopen bij officiële verkooppunten, zodat u de juiste service ontvangt, u kunt Heos kopen bij Hificorner.nl/heos